Cum să scrii cel mai tare CV de student? Cele mai bune sfaturi pentru a te angaja!
După cum îți poate spune orice absolvent, există o piață competitivă a joburilor odată ce termini universitatea sau liceul. De aceea, este atât de important să depui mult efort pentru construirea unui CV profesional. Fie că te afli în căutarea unui job cu normă parțială în timp ce studiezi sau dorești să obții primul job din industria pentru care te-ai pregătit, realizarea unui CV prezentabil și ușor de citit este esențială. Citește cum poți obține CV-ul perfect pentru a corespunde nevoilor tale.
Cum diferă CV-ul unui student de celelalte CV-uri?
În esență, un CV de student nu diferă de unul profesional prea mult. Marea diferență, în general, constă în faptul nu ai atât de multă experiență precum o persoană care a fost pe piața muncii de ani buni. De obicei, experiența scăzută este un dezavantaj, însă angajatorii înțeleg că este improbabil ca studenții să aibă toate abilitățile necesare, doar dacă este vorba de studenți maturi, care s-au întors la educație la mijlocul carierei. Prin urmare, un CV de student va trebui să aibă mai multe atribute pozitive ale persoanei avute în vedere decât evidențierea experienței relevante în muncă.
Cum să începi scrierea unui CV ca student?
Iată un exemplu de CV de student și începe de la acesta. Există atât de multe șabloane din care să alegi, care te vor ajuta să începi. Utilizarea șablonului unei alte persoane poate fi de mare ajutor și, cu siguranță, este mai bună decât să începi cu o coală de hârtie goală. Deși CV-urile scrise de mână sunt acceptabile în unele circumstanțe, de departe majoritatea angajatorilor se vor aștepta ca un student să producă un CV într-un procesor de text, care poate fi tipărit pe una sau două coli de hârtie A4 sau trimise prin e-mail, în funcție de procesul de aplicare corespunzător.
Ce trebuie să incluzi în CV-ul tău?
Începe cu numele tău și informațiile de contact înaintea avansării către profilul personal și calificările educaționale, incluzând orice experiență de muncă pe care ai dobândit-o din activitatea cu normă parțială sau diferite mici activități. Scrie propoziții complete, deși poți utiliza marcatori pe alocuri, de exemplu, pentru enumerarea rezultatelor la examene. Dacă ești deja un absolvent și ai studiat pentru obținerea Diplomei de Master, atunci amintește-ți să incluzi mai întâi informațiile privitoare la diploma curentă, precum cea mai înaltă instituție educațională urmată. Apoi, enumeră rezultatele maxime, bacalaureatul și așa mai departe.
Un CV bun trebuie să conțină cel puțin următoarele informații:
- Informațiile personale/de contact
- Nume și prenume
- Domiciliu
- Număr de telefon
- Adresă de e-mail
- Profil de LinkedIn (dacă este important și actualizat)
- Profilul personal: o prezentare scurtă, dar puternică a ta. În două-trei propoziții, explică cine ești, care sunt abilitățile tale, ce cauți și care sunt ambițiile tale.
- Experiența de muncă: descrie joburile și experiența de muncă pe care le-ai avut. Explică pe scurt sarcinile, responsabilitățile și realizările. Încearcă să te concentrezi pe abilitățile transferabile, care te vor ajuta să ai succes și la alte joburi.
- Educația și calificările: scrie mai întâi cea mai recentă instituție de învățământ pe care ai absolvit-o. Dacă este relevant pentru jobul la care aplici, include detaliile diplomei tale, precum abilitățile învățate, proiectele realizate, dar și rolul și realizările specifice.
Cum să te descurci cu puțină experiență sau fără nicio experiență profesională în câmpul muncii?
Nu poți obține experiență din nimic, prin urmare folosește know-how-ul pe care îl ai pentru a încerca să-ți demonstrezi abilitățile din CV. Activitățile în calitate de membru al cluburilor și grupurilor sociale în cadrul și în afara facultății pot fi utilizate, de exemplu, pentru demonstrarea abilităților organizaționale, focalizate pe persoană și de comunicare. Nu fi tentat să inventezi experiență în câmpul muncii, pe care nu ai avut-o. Este probabil să fii descoperit destul de rapid la interviu, dacă nu ai experiență în domeniul în care pretinzi că ai. Orice activitate pe care ai desfășurat-o, chiar dacă a fost un job de vară, este importantă și demonstrează abilitatea și dorința ta de a munci.
Desigur, poate că nu vrei să-ți prezinți doar informațiile pe CV, care sunt importante și adaugă valoare acestuia. Dacă simți nevoia să adaugi mai multă „substanță” CV-ului tău, din cauza lipsei experienței profesionale, ia în considerare adăugarea părților următoare:
- Activitățile extra-curriculare: ai făcut parte dintr-un club academic, autoritate studențească sau ai scris pentru ziarul studențesc? Este excelent! Aceste activități pot demonstra atât abilitățile, cât și angajamentul. Să nu le menționezi pe CV-ul tău de absolvent ar fi o mare pierdere.
- Interesele: dacă hobby-urile și interesele personale se potrivesc cu activitatea sau industria în care aplici, atunci acest lucru ți-ar putea conferi un avantaj în fața celorlalți candidați. Încearcă să fii mai specific aici: De ce ești interesat mai precis? Există anumite cărți, autori sau experți care te inspiră? Cu cât ești mai precis, cu atât interesele sunt mai autentice.
- Proiectele școlare: ai realizat un proiect în care ți-ai dovedit abilitățile necesare jobului pentru care aplici? Aceasta este o înlocuire perfectă pentru experiența în câmpul muncii! Descrie sarcinile, rolul specific și rezultatul/realizările din proiect. Dacă proiectul sau cercetarea pe care ai realizat-o a avut parte de ceva publicitate, asigură-te că incluzi linkul.
- Notele mari: ai obținut note peste medie? Acestea chiar ți-ar putea oferi un avantaj în fața celorlalți absolvenți/studenți. Cheia constă în prezentare; este mai bine să te concentrezi pe cele mai importante cursuri pentru domeniul tău de activitate, în schimbul unei liste complete cu notele.
Cum să scoți în evidență un CV de student?
Haide să recunoaștem că lipsa ta de experiență în câmpul muncii poate fi considerată un dezavantaj pentru potențialul angajator. Prin urmare, trebuie să excelezi în alte zone, precum în CV-ul tău. Cheia constă în personalizarea CV-ului, pentru a se potrivi la perfecție cu descrierea jobului. În descrierea jobului, angajatorii oferă multe indicii cu privire la ce caută la un candidat. Folosește aceste informații în avantajul tău! Asigură-te că, atunci când îți analizezi CV-ul, abilitățile necesare pot fi regăsite cu ușurință.
Dacă aplici pentru un job în industria creativă, atunci poți ieși în lume folosind culori, grafice și imagini. Totuși, majoritatea joburilor pentru absolvenți necesită respectarea formatului convențional, care face mai dificilă evidențierea CV-ului tău dintre ceilalți concurenți. În mod alternativ, ai putea utiliza blocuri de litere majuscule pentru titlurile secțiunilor, care face CV-ul să arate mai dinamic. Când enumeri atributele-cheie care fac CV-ul mai util față de altele mai generale, utilizarea judicioasă a textului italic sau bold poate face diferența. Aici, cheia constă în nesuprasolicitarea formatării, altfel CV-ul tău de student poate ajunge să arate puțin copilăresc.
Următoarele sfaturi te vor ajuta să creezi un CV care se remarcă dintre celelalte:
- Asigură-te că armonizezi diferitele părți ale CV-ului și ale scrisorii de intenție, pentru a crea o poveste coerentă și consistentă pentru recrutori. De exemplu, dacă aplici pentru un job orientat puternic spre comerț, nu prea te ajută să amintești de ambiția ta de a deveni un activist de mediu recunoscut peste tot în lume.
- Pretinderea că posezi anumite abilități este un lucru, în timp ce demonstrarea acestora, altul. Dacă există anumite abilități importante pentru o anumită funcție, nu pretinde pur și simplu că le posezi, ci încearcă și specifică unde le-ai dobândit. Prin urmare, dacă pretinzi că ai abilități organizatorice puternice, încearcă să găsește câteva exemple unde ți le-ai demonstrat. Pe lângă experiența profesională în câmpul muncii, acest lucru ar putea presupune, de exemplu, organizarea unui eveniment pentru un club sportiv sau asociație studențească.
- Concentrează-te pe realizări. Indiferent dacă ai obținut note peste medie la anumite cursuri sau proiecte la universitate sau ai realizat mai multe la jobul tău secundar, acest lucru este ceva de care angajații sunt interesați. Ai alergat la un maraton sau ai urcat pe un munte? Este o modalitate grozavă să te revanșezi pentru lipsa de experiență în câmpul muncii!
De ce este bine să-ți personalizezi CV-ul pentru fiecare aplicare?
Toate joburile sunt diferite. Toți angajatorii au identități diferite de brand și modalități de lucru. Dacă nu-ți personalizezi CV-ul în conformitate cu aceste cerințe, atunci adevărul este că poți rata un interviu foarte important. Totuși, prin personalizarea CV-ului ici și colo, îți acorzi cea mai bună șansă să fii chemat mai departe la etapa următoare a interviului. Totuși, nu trebuie să rescrii complet CV-ul de fiecare dată când aplici la un job. Doar câteva modificări subtile pot face diferența. De exemplu, imaginează-ți că dorești să obții un loc de muncă în domeniul caritabil. Când enumeri calificările școlare, așază mai întâi rezultatele la biologie, dacă angajatorul în chestiune realizează cercetări medicale. În același timp, trebuie să enumeri abilitățile tale lingvistice în partea superioară, în cazul în care caritatea în chestiune își desfășoară activitatea peste mări, lucru care poate necesita astfel de abilități. Chiar dacă tu consideri că aceste detalii nu fac diferența, trebuie să reții că unele CV-uri de studenți sunt foarte asemănătoare unele cu altele. Doar puțină modificare îți poate oferi un mic avantaj asupra contracandidaților și să te aducă pe lista scurtă pentru un interviu. Un alt sfat folositor este reordonarea cuvintelor în profilul tău personal, pentru ca orice informație din acesta, care este mai relevantă pentru angajatorul în chestiune, să fie poziționată mai sus.
Ce format și structură sunt cele mai bune pentru un CV de student?
Unele aplicări pentru joburi vor menționa formatul în care doresc să primească CV-urile. De obicei, deoarece procesul este însoțit de un formular de aplicare, iar angajatorii respectivi nu doresc să dubleze informațiile care le vor încetini procesele de selecție. În circumstanțele în care nu ți-a fost oferită nicio structură, atunci este cel mai bine să folosești un format încercat și testat. Utilizează un font clar și lizibil, care arată profesional. Comic Sans este un font de evitat, însă Times New Roman, Arial și Verdana sunt foarte bune. Utilizează un font ceva mai mare pentru numele tău și informațiile de contact - în fond și la urma urmei, CV-ul este despre tine. Folosește și subtitlurile pentru diferite secțiuni ale CV-ului tău. Asigură-te că folosești bine paragrafele, pentru ca informațiile din CV-ul tău să fie aranjate într-o manieră ușor de citit. Amintește-ți că angajatorii văd sute de CV-uri de la studenți plini de speranță, uneori zi de zi, prin urmare al tău va fi citit în detaliu dacă treci de scanarea preliminară. Reține faptul că CV-ul nu trebuie să fie prea lung. Cât de lung trebuie să fie un CV nu este o știință exactă, deoarece depinde de alte informații furnizate în scrisoarea de intenție sau în formularul de aplicare. Acestea fiind spuse, dacă scrii mai mult de o pagină față-verso de coală A4, atunci CV-ul tău este prea lung și trebuie să-l scurtezi.
Exemplu de CV - absolvent de universitate care caută o funcție în Resurse Umane - Șablon Auckland
Descarcă exemplu de cv student
În exemplul de CV de mai sus, aplicantul este absolvent de universitate, care caută o funcție în Resurse Umane pentru a-și începe cariera. În timpul studiilor, a dobândit deja o experiență importantă în câmpul muncii, atât profesională, cât și voluntară. Această experiență îi poate conferi un mic avantaj față de ceilalți candidați, prin urmare CV-ul său este poziționat sus. Pentru a-i conferi CV-ului o mai mare greutate, Dragoș menționează și activitatea sa extracurriculară în calitate de membru în consiliul clubului de business al universității. Dragoș alege să utilizeze șablonul de CV „Auckland”, care este neutru, dar profesional, fără poză. Grație constructorului de CV-uri, este foarte ușor să comute la un șablon diferit. În exemplul de mai jos, am transformat CV-ul lui într-unul cu poză.
Exemplu de CV absolvent de universitate cu poză - Șablon Edinburgh
Descarcă exemplul de CV - absolvent de universitate care caută o funcție în Resurse Umane
CV-ul lui Dragoș este utilizat acum cu șablonul mai modern Edinburgh cu poză. Șablonul poate fi utilizat și cu o poză, dacă se dorește. Cu CVmaker, poți multiplica cu ușurință CV-ul tău și îl poți regla pentru a se potrivi cu aplicarea ta. Verifică și celelalte șabloane de CV-uri și alege-l pe cel care se potrivește cel mai bine cu aplicarea ta!
Sfaturile bune și greșelile de evitat
- Evită limbajul familial și termenii argotici. CV-urile sunt documente formale și trebuie tratate ca atare, chiar dacă angajatorul în chestiune se consideră amuzant.
- Corectează-ți CV-ul de greșeli de scriere și de literă. Chiar și cei mai străluciți scriitori de eseuri de la universitate fac greșeli de acest tip, prin urmare verifică de două ori înainte de a-l trimite.
- Nu include în CV-ul tău informațiile care au fost trecute deja în formularul de aplicare. Poți să scoți din CV informațiile respective sau poți include informații suplimentare, pe care altfel nu le-ai fi introdus.
- O experiență cât de mică în câmpul muncii este importantă, când aplici la primul job după ce ai absolvit, așadar nu te simți jenat să menționezi lucrurile pe care le-ai făcut în trecut. Aproape toți studenții trebuie să câștige experiență pe măsură ce învață, iar angajatorii înțeleg acest lucru.