Cum să scrii un profil personal pentru un CV? 8 exemple practice care te vor ajuta

Multe persoane care au un curriculum vitae bun în alte privințe nu sunt la înălțime în ceea ce privește profilul lor personal. Desigur, fără experiența și calificările corespunzătoare pentru jobul la care candidezi, profilul CV-ului tău nu va conta prea mult. Totuși, dacă te afli în căutarea primului tău job sau ești calificat în aceeași măsură ca și ceilalți candidați, atunci profilul tău personal îți poate face ca aplicarea să iasă în evidență și să te ajute să obții interviul foarte important. Citește mai departe pentru a afla cum să-ți creezi o descriere personală profesională pentru CV care să te ajute să fii competitiv.

Ce este o descriere personală?

În esență, un profil de CV este o declarație personală, care oferă cititorului o idee despre personalitatea ta și ceea ce te reprezintă ca persoană. În mod pretențios, un profil este un rezumat al lucrurilor despre care menționezi în abilitățile și calitățile tale, dar nu constituie o minibiografie. Niciun angajator potențial nu-și dorește o analiză aprofundată a structurii tale psihologice. Mai degrabă, un profil de succes oferă cititorului câteva informații despre identitatea și motivația ta. Ca atare, va menționa punctele potențiale de discuție, care ar putea apărea la un interviu, când ajungi la etapa de „cunoaștere”. Îți poți imagina profilul personal ca pe o reclamă a CV-ului tău; în timp ce confirmi faptul că ești candidatul potrivit, trebuie să atragă atenția angajatorului și să-l motiveze să analizeze mai amănunțit CV-ul tău.

Creează un CV profesional chiar acum

Unele persoane consideră profilurile de acest tip ca un fel de informații pe care le poți include într-o scrisoare de intenție, dar este mai mult decât atât. Gândește-te la un profil personal de succes ca la o șansă de a te susține pe tine însuți, care te va ajuta să faci o impresia bună în ochii cititorului. Totuși, nu trebuie să adopți o abordare asemenea unui vânzări sau să emiți pretenții exagerate, deoarece acestea fie te fac să arăți arogant, fie vor fi descoperite în curând ca fiind falsuri în cadrul unui potențial interviu.

Ce trebuie să scrii într-o descriere personală pentru CV?

Există trei elemente principale pe care să le scrii într-un profil despre tine însuți. În primul rând, vei vrea să incluzi câteva informații despre calitățile tale personale, care nu se regăsesc în mod necesar în cadrul CV-ului. Un exemplu bun trebuie să spună că ești automotivat sau că ești atent la detalii. Desigur, oricine poate spune asemenea lucruri despre sine, așadar asigură-te că oferi cel puțin un exemplu în care ai dat dovadă de o asemenea calitate, fie in viața personală, fie în cea profesională. De exemplu, poți spune că ești un jucător de echipă fiindcă ai lucrat bine în echipe cu alți profesioniști în trecut sau fiindcă ești un membru valoros al clubului sportiv local, oricare creează o impresie mai bună în cazul tău.

În al doilea rând, trebuie să menționezi câteva dintre abilitățile tale. Unele vor fi stabilite pe baza calificărilor tale, prin urmare nu trebuie să menționezi că ai abilități de șofer, de exemplu, dacă deții un permis de conducere. Folosește profilul pentru a menționa alte abilități pe care le ai pe lângă cele profesionale principale, precum abilitatea de a comunica bine. Amintește-ți să adaugi un exemplu, ca și cum ai face pentru calitățile personale. La sfârșit, profilul tău trebuie să menționeze orice experiență importantă asociată cu serviciul. Chiar dacă te afli în căutarea unei domeniu vast de joburi, este ideală menționarea experienței în zone de activitate cu abilități transferabile. Oferă mai multe informații despre trecutul tău, scrie despre istoric sau premii trecute sau recomandări, pentru a realiza o primă impresie bună!

Sfaturi pentru scrierea unui profil de CV

  • Dacă nu știi cum să abordezi scrierea informațiilor despre tine de la zero, atunci poți găsi exemple de declarații personale și să le folosești pe cele mai importante ca șablon.
  • Citește-ți cu voce tare declarația personală. Cum sună cu glas tare? Te vinzi pe tine unui angajator chiar din primul paragraf din CV. Fii cât se poate de la obiect. Pur și simplu, poți aminti faptul că ai abilități excelente de scriere, dar angajatorul va fi mai impresionat dacă declari, de exemplu, că scrii pentru un ziar școlar sau un blog cu mii de cititori activi.
  • Întocmește o listă de verificare. În profilul tău personal, trebuie să răspunzi cel puțin la următoarele întrebări:
    1. Cine sunt și ce caut?
    2. Ce calități și abilități posed, care mă fac potrivit pentru această poziție?
    3. Care sunt ambițiile mele și care este perspectiva mea asupra dezvoltării personale în această poziție?

Creează un CV profesional chiar acum

Greșelile care trebuie evitate la scrierea unui profil personal

  • Scrierea unui profil prea generic, cu trăsături care se pot potrivi oricărui candidat. Cuvântul „personal” se folosește pentru un anumit motiv; declarația trebuie să se aplice ție însuți ca persoană și trebuie să fie cât mai specifică, iar nu interschimbabilă.
  • Greșelile de ortografie și gramaticale. Bineînțeles că nu trebuie să lași nicio greșeală de ortografie sau gramaticală în CV-ul tău și, în special, nu în primul paragraf! Asigură-te că îl verifici cu atenție. Dacă nu-ți este ușor, atunci apelează la un prieten să-ți corecteze textul.
  • Utilizarea marcatorilor sau a cuvintelor-cheie. În schimb, scrie propoziții complete. Notele sau marcatorii vor fi mai potriviți în alte părți din CV, dar nu pentru o declarație personală.
  • Utilizarea prea multor cuvinte care transmit prea puține informații. Limbajul cu înflorituri aduce mai mult cu o divagare.
  • Concentrarea doar pe cerințele din descrierea jobului. În cele din urmă, fiecare informație te face să ieși în evidență! Da, recrutorii vor căuta să vadă dacă posezi abilitățile tehnice, dar, de asemenea, oferă-le ceva în plus, Asigură-te că scrii cel puțin un element unic, pe care ceilalți candidați nu-l au.
  • Amestecarea persoanei întâi cu a treia. Oricare dintre cele două este bună, dar asigură-te că nu le utilizezi simultan.
  • Nu inventa lucruri despre tine sau nu spune ceva care contrazice celelalte informații pe care le-ai furnizat despre tine însuți în CV.

Ce trebuie să scrii în profilul CV-ului?

Nu trebuie să incluzi orice informație care apare în altă parte în CV în secțiunea profilului. Dacă faci asta, atunci doar repeți ce urmează mai târziu, iar asta îți face profilul să arate prea slab, deoarece ai prea puține informații incluse acolo. Rămâi cu abilitățile tale netehnice decât cele care sunt evidente sau care se regăsesc în alte secțiuni ale CV-ului tău. Este în regulă să menționezi experiențele care au importanță în viața ta profesională din circumstanțele celei personale, precum situația familială, de exemplu, dar ține-le pe acestea la minim. Nu are nimeni chef să citească procesele-verbale ale vieții tale personale. Ca atare, scopul este doar formarea unei opinii despre cum ești în viața de zi cu zi.

Evită glumele și opiniile personale. Deși acestea își au locul lor la interviuri și te pot ajuta să-i învingi pe ceilalți candidați în situația potrivită, acestea nu sunt potrivite cu profilurile profesionale. Un alt lucru de evitat este negativitatea. Profilul tău trebuie să fie optimist și să genereze o primă impresie favorabilă, după cum îți dorești de la o primă întâlnire, de exemplu. Nu include nici detaliile personale și nici alte informații personale.

Cât de lungă trebuie să fie o declarație personală?

După ce știi ce să scrii și ce nu într-un profil, trebuie să te gândești la cât de lung să fie. Nu există o știință exactă în acest sens, deoarece oricine este unic și, prin urmare, va dori să includă un număr diferit de informații. Ca regulă generală, trebuie să fii atent la un paragraf cu o lungime cuprinsă între șase și opt rânduri. Folosind o dimensiune tipică de font, acest lucru înseamnă să încerci să te limitezi la maxim 120 de cuvinte, în mod ideal chiar mai puține.

Cu siguranță, cu cât ai adunat mai multă experiență și abilități pe parcursul carierei tale, cu atât mai mult vei dori să le incluzi. În acest caz, alege aspectele importante și evită să introduci prea multă informație, care să-l încarce pe cititor cu amănunte despre tine. În schimb, dacă te afli la începutul carierei tale, este posibil să ai prea puține lucruri de spus despre tine. Dacă aceasta este situația ta, atunci concentrează-te pe calitățile tale personale mai mult decât pe experiențe, precum menționarea abilității tale de a te înțelege cu oamenii, furnizarea unui exemplu sau a mai multora.

Creează un CV profesional chiar acum

Unde trebuie introdus profilul personal în CV?

Există o convenție care este bine stabilită, care susține că profilul tău trebuie să fie introdus pe prima pagină a CV-ului, aproape de partea superioară. În majoritatea cazurilor, CV-urile încep cu numele, adresa și informațiile tale de contact, precum numărul de telefon și adresa de e-mail. Declarația profilului tău se va afla după acestea, fiind urmată de un rezumat al realizărilor tale cheie, informațiile despre educația ta, calificările profesionale și istoricul activității tale în câmpul muncii. Prin urmare, declarația ta personală ocupă o primă poziție în CV, de aceea este important să o obții. 

În ciuda importanței situării profilului la locul așteptat, trebuie să iei în considerare că mulți cititori vor trece peste această secțiune și se vor întoarce la ea după ce au citit celelalte secțiuni. Totuși, să nu fii tentat să introduci declarația personală la sfârșitul CV-ului. Acest lucru îi va face pe cititori să o localizeze cu dificultate, iar CV-ul tău va da impresia că este confuz și slab organizat. Adesea, angajatorii potențiali au efectiv sute de CV-uri pe care trebuie să le parcurgă, prin urmare respectă convențiile.

Exemple de profiluri de CV-uri din care te poți inspira

Suntem conștienți de faptul că scrierea unei declarații personale pentru CV-ul tău poate fi dificilă. Mai ales când este prima dată sau a trecut mult timp de când nu ai mai scris unul. Prin urmare, am adunat câteva exemple pentru a-ți veni în ajutor. Amintește-ți faptul că reprezintă doar exemple pentru a te inspira din ele. Un profil de CV nu trebuie să fie interschimbabil în niciun caz. Dacă dorești să vezi contextul profilurilor personale, citește și exemplele de CV-uri complete, care includ textele de profil.

Exemplul 1 de profil pentru CV - Designeriță de modă

Sunt o designeriță de modă experimentată în tăierea șabloanelor și coasere, cu un interes specific pentru tricotaje și îmbrăcămintea croită. Munca mea reflectă o apreciere pentru șabloanele complexe, atenția pentru înfrumusețarea suprafeței, culoare și textură, inspirate de un entuziasm pentru îmbrăcămintea de epocă. În prezent, mă aflu în căutarea unui mediu de lucru plin de inspirație, care să-mi permită să mă dezvolt cu un training pe măsură, în timp ce-mi respectă libertatea creativă în calitate de artistă.

De ce este un exemplu bun?

Scriitoarea oferă multe detalii despre abilitățile specifice jobului său. Declarația este foarte personală și nu poate fi declarația personală a unei alte persoane. Ea alege să scrie la persoana întâia în mod constant.

Exemplul 2 de profil pentru CV - Absolvent al Facultății de Administrație și Afaceri

Absolvent flexibil al Facultății de Administrație și Afaceri, care posedă abilități analitice, de gestionare a proiectului și lucru în echipă excelente, dobândite pe parcursul studiilor universitare, un an în plasarea industrială în industria de logistică și o varietate de activități cu normă parțială în comerț și ospitalitate. În calitate de căpitan al echipei de fotbal a școlii, am dovedit întotdeauna abilități puternice de conducere. Aflându-mă în căutarea unei provocări, am făcut un stagiu la o companie de comerț electronic pentru a-mi extinde cunoștințele în comerțul online.

De ce este un exemplu bun?

În acest CV, scriitorul explică clar ce abilități posedă și cum le-a dobândit. De asemenea, vorbește limpede despre job și genul de companie pe care o caută și cum își vede dezvoltarea personală.

Exemplul 3 de profil pentru CV - Pasul următor în cariera din domeniul ospitalității

Mănânc, dorm și respir ospitalitate. Încă de când eram mic, mi-am dorit să lucrez în domeniul ospitalității. Pasiunea mea a început să crească prin munca în restaurantul părinților mei. Posed abilități sociale puternice și o atitudine colocvială către musafiri. Totuși, pot fi autoritar în aceeași măsură la nevoie. 
După ce am lucrat mulți ani într-o poziție de conducere în viața de noapte strălucitoare din Cluj, mă aflu în căutarea realizării următorului pas în carieră. Ambiția mea este să lucrez într-un rol similar de conducere în industria ospitalității de clasă înaltă.

De ce este un exemplu bun?

Profilul se deschide cu o declarație foarte puternică. În aceasta se explică care sunt calitățile și atuurile importante ale candidatului. După citirea declarației personale, este clar recrutorului ce tip ce job caută candidatul.

Exemplul 4 de profil pentru CV - Absolvent de Resurse Umane

Absolvent conștiincios și ambiţios de Psihologie și Afaceri, cu experienţă în Resurse Umane. Deţin abilități foarte bune de oferire de prezentări în medii profesionale, dobândite ca urmare a rolului meu de membru în Clubul de Afaceri al Universității. Mă aflu în căutarea unui post de Asistent de Resurse Umane, care necesită abilităţi interpersonale foarte bune și oportunitatea de a-mi duce responsabilitățile la niveluri ridicate. De preferat, caut un post la un ONG sau o companie cu valori etice înalte.

De ce este un exemplu bun?

Declarația personală este unică și foarte precisă. Candidatul nu doar pretinde că deține abilități de oferire a prezentărilor, dar explică unde le-a dobândit. Pe lângă aceasta, candidatul menționează cu precizie tipul de funcție și genul de companie pe care le caută.

Exemplul 5 de profil pentru CV - Inginer mecanic

Sunt un tânăr mecanic priceput, cu puternice abilități sociale. În prezent, lucrez la Impex Plus pe poziția de „Asistent manager garaj”. Am fost promovat în această poziție după ce am lucrat ca mecanic timp de 3 ani, grație abilităților mele excelente în gestionarea clienților. De anul trecut, sunt absolvent și aștept cu nerăbdare o nouă oportunitate prin care să-mi pot dezvolta abilitățile profesionale. De preferat, aș dori să obțin un job la un dealer de mașini, unde să-mi pot utiliza nu numai abilitățile tehnice, dar și abilitățile mele sociale și comerciale în relația cu clienții și vânzări.

De ce este un exemplu bun?

Textul profilului explică foarte bine de ce și ce tip de post caută candidatul. Faptul că este promovat candidatul indică faptul că și-a desfășurat bine activitatea la angajatorul curent. În același timp, dorința lui de a lucra la abilitățile sociale și comerciale explică alegerea lui de a căuta noi oportunități la dealerul de mașini.

Exemplul 6 de profil pentru CV - Asistentă medicală

Asistentă medicală practicantă, mă aflu în căutarea unei oportunități de lucru cu mai multe responsabilități. Foarte abilă în analizarea informațiilor, a evaluărilor fizice și în gândirea critică. Am obținut multe certificate, precum Cursul de bază pentru asistență medicală traumatică și Programul omul și biosfera. Mă aflu în căutarea unei organizații, care-mi poate oferi un post cu mai multe responsabilități și un contract pe termen lung.

De ce este un exemplu bun?

Candidata explică faptul că se află în căutarea următorului pas din cariera sa, cu mai multe responsabilități. Ea menționează atât abilitățile, cât și certificatele obținute, care sunt importante în domeniul său de activitate.

Exemplul 7 de profil pentru CV - Consultant vânzări

Sunt un consultant vânzări ambițios și cu experiență în gestionarea termenelor-limită, în negocierea înțelegerilor și lucrul cu software-ul Salesforce. La angajatorul prezent, am reușit să cresc vânzările pentru clienții existenți cu 35%, în timp ce am dobândit și clienți noi. În combinație cu diploma mea în afaceri internaționale, am putut să-mi dezvolt abilitățile într-un loc de muncă de care m-am bucurat. Mă aflu în căutarea unei organizații care îmi poate oferi oportunitatea de a lucra la proiecte internaționale.

De ce este un exemplu bun?

Pe lângă menționarea abilităților importante necesare în vânzări, candidatul amintește și realizările specifice, care ar putea declanșa interesul noului angajator. Candidatul menționează și dorința de a lucra într-un mediu mai internațional, care se potrivește cu studiile sale.

Exemplul 8 de profil pentru CV - Comerț

În prezent, lucrez ca asociat de magazin și mă aflu în căutarea unei companii care oferă o poziție cu normă întreagă. Am dobândit o experiență în ultimul an prin dezvoltarea competențelor multiple în calitate de agent servicii clienți, abilitatea de a lucra în echipă și abilitățile de comunicare. Momentan, caut un loc de muncă cu normă întreagă într-o organizație care poate oferi oportunități de dezvoltare a abilităților de conducere.

De ce este un exemplu bun?

Va fi limpede pentru recrutor faptul că aplicantul caută un nou job, din moment ce acesta are dorința să lucreze cu normă întreagă. Candidatul menționează abilitățile dobândite la angajatorul curent și își exprimă ambiția de a-și dezvolta abilități de conducere. ;

Creează un CV profesional chiar acum

Concluzii

Unele persoane asociază un profil personal cu informațiile pe care le-ai putea include într-o scrisoare de intenție. Cu toate acestea, așa cum poți observa din exemplele de mai sus, acesta este mai specific, clar și concentrat pe obiectivele de carieră particulare. Gândește-te la o descriere personală pentru CV ca o șansă de a transmite declarații de susținere despre tine care te vor ajuta să arăți bine în ochii cititorului. Nu uita că nu ar trebui să fii prea comercial în abordarea ta sau să faci afirmații exagerate, deoarece acestea ar putea fi descoperite ca fiind neadevărate într-un interviu.

Sfaturi suplimentare despre cum să scrii un profil personal:

  • Dacă nu știi cum să scrii despre tine de la zero, atunci aruncă o privire peste exemplele noastre de mai sus și folosește cel mai relevant ca ghid.

  • Completează întotdeauna această secțiune la final; pentru a o scrie cât mai bine, recomandăm să o citești cu voce tare sau să ceri unui prieten să o revizuiască.

  • Asigură-te că ești foarte specific și poți susține ceea ce ai spus în interviu.

  • În plus, recomandăm să-ți pui următoarele întrebări:

    1. Care sunt obiectivele mele de carieră?
    2. Sunt obiectivele mele de carieră și abilitățile clare în profilul personal?
    3. Sunt abilitățile mele atât adevărate, cât și relevante?

Articole asociate

Mai mult de 112.872 de utilizatori și-au creat deja CV-urile

Cu CV maker, îți poți crea rapid și ușor un CV deosebit și profesional în doar 15 minute.

Creează CV-ul tău

Vei avea cu 65% mai multe șanse de a obține un job