Referințele din CV

Există un moment în viața ta când fie începi, fie te decizi să faci un nou pas în carieră. Această acțiune presupune faptul de a lucra la CV-ul tău. Deși toate părțile CV-ului trebuie să fie actualizate și să impresioneze, importanța referințelor din CV este discutabilă.

Ce sunt referințele?

Fiind adesea denumite referenți, referințele îi desemnează pe oamenii care au lucrat cu tine într-un mediu de lucru profesional și care sunt capabili să ofere mai multe informații despre capacitățile și caracteristicile tale personale. Aceștia pot fi contactați de către recrutori, pentru a oferi o opinie obiectivă cu privire la candidatul respectiv și la setul de abilități și potrivirea cu un post vacant.

Creează-ți CV-ul profesional chiar acum

Trebuie să menționez referințele în CV?

Necesitatea referințelor depinde de postul vacant în sine. În cazul în care compania stipulează în mod clar că trebuie să adaugi referințe în CV, atunci nu mai ai de ales. Totuși, dacă aceasta nu solicită asta, atunci ar fi mai bine să nu le incluzi. Recrutorii preferă un CV compact, care nu depășește 2 pagini, prin urmare trebuie să fii eficient/ă în ceea ce privește spațiul. Pe lângă aceasta, ar fi mai avantajos să folosești referințele în etapele ulterioare ale procesului de candidatură. Enumerarea referințelor poate fi folositoare dacă îți lipsește experiența și dorești să umpli spațiile necompletate din CV.

Avantajele și dezavantajele adăugării referințelor

Adăugarea referințelor în CV oferă diferite avantaje. Unul dintre beneficiile majore constă în faptul că furnizează credibilitate CV-ului tău. Un candidat care are o referință în CV-ul său, care îi sprijină pretențiile privitoare la abilitățile specifice, va fi mai credibil decât un candidat care nu are referințe. În mod suplimentar, dacă referința ta este o persoană bine-cunoscută din industrie sau are o poziție admirabilă într-o organizație, l-ar putea impresiona pe recrutor. Totuși, adăugarea referințelor ar putea fi și dezavantajoasă. După cum am menționat anterior, adăugarea referințelor va necesita spațiu, iar acestea ar putea fi greu de găsit dacă ai o experiență decentă. În același timp, ar putea fi considerată nenecesară, luând în considerare că te afli doar la începutul procesului de candidatură.

Tipurile de referințe

Este foarte probabil că ai lucrat cu alți profesioniști de-a lungul anilor. Aceștia pot fi:

  • Angajatorul tău. După cum am menționat mai înainte, recrutorul îl va contacta pe referent pentru a-i pune întrebări despre competențele și personalitatea ta. Un coleg de muncă cu o funcție superioară față de tine poate fi un referent grozav, deoarece poate confirma seriozitatea și punctualitatea ta.
  • Un coleg. O persoană care a lucrat cu tine la un proiect poate fi potrivirea perfectă pentru a-ți sprijini pretențiile privitoare la experiența personală și a depune mărturie despre capacitățile și personalitatea ta. În special, dacă ai avut o poziție superioară față de colegul tău, deoarece acesta îți poate sprijini pretențiile privitoare la capacitățile manageriale.
  • Conferențiarii universitari. Este posibil să nu ai experiență în câmpul muncii și, prin urmare, să nu cunoști pe cineva care să te recomande la un nivel profesional. În mod alternativ, poți apela la un profesor în calitate de referent.

Criteriile pentru referințe

Reține faptul că referințele tale pot influența foarte mult șansele de a te angaja. Trebuie să te asiguri că acestea oferă cel mai probabil informații pozitive despre tine ca profesionist. Pe lângă aceasta, asigură-te că eviți adăugarea unui vecin, prieten sau membru de familie ca referință, deoarece poate avea o opinie părtinitoare.

Creează-ți CV-ul profesional chiar acum

Obținerea referințelor

Este important să soliciți permisiunea înainte de a adăuga o persoană ca referință. Există modalități diferite de a face acest lucru, în funcție de relația dintre tine și referent. Cea mai bună modalitate este să-i soliciți aprobarea față în față, pentru a-i putea explica ce fel de joburi te interesează și să poți afla ce crede acesta despre tine în calitate de profesionist. În caz contrar, un e-mail sau un mesaj pe altă platformă online va fi suficient. În general, încearcă să găsești cel puțin trei referințe pentru CV-ul tău.

Referințele alternative în cazul experienței reduse/lipse în câmpul muncii

Este posibil să nu fi acumulat prea multă experiență în câmpul muncii pe parcursul anilor și, prin urmare, să nu ai pe cineva pe care să-l poți adăuga ca referent. Dacă te afli în această situație, atunci poți adăuga alte tipuri de persoane, pentru a oferi credibilitate CV-ului tău. După cum am menționat mai înainte, poți adăuga un profesor în calitate de referent. De exemplu, dacă persoana a lucrat cu tine la o teză, atunci poate garanta privitor la abilitățile tale organizaționale și de cercetare. Dacă ai fost membru al unui club extracurricular, i-ai putea solicita antrenorului să-ți fie referent. Un alt exemplu ar putea fi coordonatorul de voluntari, dacă ai realizat o activitate voluntară în trecut. Deși recrutorii preferă referenți profesioniști, aceste alternative îți vor asigura o șansă să obții jobul.

Cum și unde să adaugi referințele în CV

Reține faptul că trebuie să adaugi referințele la sfârșitul CV-ului. Acestea trebuie să includă numele complet, denumirea jobului, angajatorul și o scurtă descriere a relației tale cu ele. În ciuda faptului că adăugarea informațiilor de contact ale referințelor este comună, poate fi benefic dacă nu le incluzi. În primul rând, dacă recrutorul te contactează pentru a-ți solicita informațiile de contact ale referințelor, atunci știi deja că te consideră un candidat serios, deoarece realizează o verificare asupra ta. În al doilea rând, odată ce știi că se va realiza o verificare asupra ta, îi poți informa pe referenți că vor primi un apel telefonic curând și îi poți pregăti în acest sens. De asemenea, este posibil ca referenții să nu aprecieze ca informațiile lor de contact să fie publice, dacă CV-ul tău se află pe o platformă online sau le-ai adăugat în CV.

Adăugarea unei referințe în CV cu CVmaker

Adăugarea unei referințe în CV cu CVmaker

Creează-ți CV-ul profesional chiar acum

Pregătirea unei referințe pentru un apel telefonic

După ce știi că recrutorul îți va contacta referenții, îi poți pregăti pentru a te asigura că-ți sporești șansele de a te angaja. Există modalități multiple de a face asta. Primul pas constă în informarea lor despre situație, despre poziția la care aplici (dacă este posibil, furnizează-le descrierea jobului) și numele organizației. De asemenea, poți solicita referenților să-ți evidențieze abilitățile specifice pe care le posezi și realizările tale, atunci când primesc un apel telefonic de la recrutor. În general, recrutorii pun întrebări similare referenților privitoare la candidat. Acestea includ întrebări despre data de începe și de sfârșit a activității, motivul plecării, responsabilitățile, punctualitatea, punctele forte și cele slabe, cât de bine s-a înțeles candidatul cu ceilalți etc.

Cum să procedezi pentru menționarea referințelor

Pe lângă toate informațiile furnizate mai sus, este important și să ai în vedere următoarele aspecte:

  • menționează funcția referinței;
  • mulțumește-i dacă obții jobul;
  • menține legătură cu referenții din când în când;
  • stabilește-ți referințele importante pentru postul vacant;
  • nu include informațiile de contact ale referințelor în CV-ul inițial pe care-l distribui/încarci pe mai multe platforme și respectă confidențialitatea lor;
  • nu adăuga pe cineva ca referință, care a avut parte de o experiență neplăcută cu tine;
  • nu adăuga o referință neactualizată în CV-ul tău; doar în cazul în care nu ai suficientă experiență în câmpul muncii, nu trebuie să-ți folosești primul angajator ca referent;
  • nu realiza o listă prea lungă cu referințe; încearcă să notezi de la trei până la maxim cinci referințe.

Exemplu de CV cu referințe

Asistentă medicală

example cv staff nurse - 2

Descarcă CV-ul de asistentă medicală în format PDF

Poți vedea din șablonul de CV cum Ioana îi spune cititorului în mod inteligent că se află în căutarea unei cariere în medicina acută și cronică. Ea își prezintă în mod clar și concis responsabilitățile zilnice din carieră. Dintr-o scanare rapidă a CV-ului bine aranjat descoperi că ea este o asistentă medicală experimentată. Ioana a ales șablonul Stanford pe roz, culoarea compasiunii, care permite abilităților sale să iasă în evidență. În mod suplimentar, șablonul îți oferă posibilitatea de a nu include o fotografie de profil profesională. 

Articole asociate

Mai mult de 112.872 de utilizatori și-au creat deja CV-urile

Cu CV maker, îți poți crea rapid și ușor un CV deosebit și profesional în doar 15 minute.

Creează CV-ul tău

Vei avea cu 65% mai multe șanse de a obține un job