Trebuie să includ o fotografie în CV?

Nu există un răspuns clar la întrebarea dacă este bine să adaugi o fotografie în curriculum-ul tău vitae. Părerile privitoare la subiect sunt foarte împărțite. Prin urmare, te privește stabilirea dacă trebuie sau nu să incluzi și o fotografie în CV. Totuși, putem remarca faptul că utilizarea unei fotografii în CV a devenit din ce în ce mai frecventă în ultimii ani. Astfel, CV-ul tău devine mai personal și permite angajatorului să aibă imediat o imagine mai clară asupra candidaturii.

fotografie-fara-fotografie.jpg

* Cu sau fără fotografie? Șabloanele noastre se ajustează automat!

Creează un CV profesional cu sau fără fotografie

Sfat: Fii conștient de informațiile și fotografiile care pot fi găsite online. Chiar dacă acest lucru este interzis în mod oficial, un număr mare de angajatori utilizează Google pentru a realiza cercetări privitoare la un candidat înainte de a-l invita la un interviu. Prin urmare, trebuie să te asiguri că nu apare nicio fotografie nepotrivită la căutarea numelui tău. În acest sens, este important să reglezi parametrii de confidențialitate ai profilurilor rețelelor tale personale. Asigură-te că tot conținutul pe care dorești să-l păstrezi confidențial este vizibil doar prietenilor tăi.

Fotografia din CV nu este un obicei răspândit peste tot în lume

Vrei să-ți depui candidatura și în altă țară decât în România? Mai întâi, verifică dacă utilizarea fotografiei în CV este o practică frecventă. De exemplu, pentru redactarea unui CV în limba engleză pentru depunerea candidaturii la o companie din Regatul Unit sau Statele unite, fotografia este interzisă. Creează-ți CV-ul în cunoștință de cauză! Dacă utilizezi generatorul nostru de CV-uri, poți realiza cu ușurință o copie a CV-ului tău fără fotografie, ștergând fotografia din secțiunea „Informații personale” (prima etapă). Modelul de CV se va ajusta automat.

Cercetările privitoare la utilizarea fotografiilor în CV-uri

Cercetările întreprinse de către universitățile Ben Gourion și Ariel din Israel au concluzionat că utilizarea unei fotografii în CV are efecte pozitive, dar și negative. Cercetarea arată faptul că, pentru o femeie atrăgătoare, adăugarea unei fotografii are adesea un efect negativ. Studiul a stabilit faptul că, trimițând CV-ul fără poză, șansele de a fi invitat la un interviu sunt cu 40% mai ridicate decât în cazul CV-ului cu poză. În același timp, studiul remarcă faptul că mai puțin de 93% dintre persoanele care evaluează CV-urile pentru candidatură sunt de sex feminin. Or, recrutorii preferă să nu angajeze un coleg care este mai seducător decât ei, ceea ce conduce la ideea că există o discriminare întemeiată pe înfățișare și gelozie.

În cazul bărbaților, se constată, totuși, inversul. Conform studiului, bărbații atrăgători sunt invitați mai rapid la un interviu, în timp ce bărbații considerați mai puțin atrăgători sunt mai puțin susceptibili de a fi invitați. Trebuie notat că ancheta a fost realizată în Israel. Prin urmare, nu se poate afirma cu certitudine în ce măsură rezultatele studiului sunt aplicabile și în România.

Avantajele

  • Personal: o fotografie în CV-ul tău conferă o imagine personală și garantează faptul că alții își vor aminti de tine. Totodată, multe persoane consideră că o fotografie spune multe despre personalitatea ta. Prin urmare, o fotografie bună contribuie la „Marca personală”.
  • Distinct: Ieși în evidență mai mult, deoarece majoritatea candidaților nu pun o fotografie în CV-ul lor.
  • Anti-prejudecăți: O fotografie bună și profesională poate elimina prejudecățile persistente.
  • Reprezentativ: Dacă, de exemplu, candidezi pentru un loc de muncă unde vei fi în contact cu clienții, o înfățișare plăcută este necesară. Prin adăugarea unei fotografii, poți demonstra, în același timp, că nu te temi să fii judecat după înfățișare.

Dezavantajele

  • Discriminare: Este mai ușor să discriminezi pe cineva în funcție de înfățișarea sa.
  • Gelozie: Ca și în cazul studiul sus-menționat, o fotografie poate dăuna femeilor frumoase.
  • Distragere: O fotografie poate distrage atenția de la conținutul real al CV-ul tău, aceasta nefiind intenția.
  • Calitate: O fotografie de slabă calitate poate crea o primă impresie neplăcută. O lumină scăzută sau puternică, o rezoluție redusă sau reglajele necorespunzătoare contribuie într-o manieră negativă la prima impresie pe care o creezi.
  • Prejudecăți: De asemenea, o fotografie poate trezi anumite prejudecăți la persoana care îți examinează CV-ul.

Creează un CV profesional cu sau fără fotografie

Vrei să incluzi o fotografie în CV? Atunci, realizează una profesională!

Te-ai hotărât să-ți personalizezi CV-ul adăugând o fotografie? În acest caz, este important să utilizezi o fotografie potrivită. De fapt, o fotografie greșit aleasă te poate face să pierzi multe puncte.

Cum trebuie să procedezi:

  • Folosește o fotografie recentă
  • Alege un fond neutru
  • Alege o expunere bună
  • Zâmbește în poză (râsul este contagios)
  • Stabilește un contact vizual și fă-l personal
  • Poartă îmbrăcăminte formală, care te face să pari profesionist
  • Alege îmbrăcăminte adaptată codului vestimentar al domeniului tău de activitate
  • Păstrează mărimea unei fotografii pentru cartea de identitate
  • Realizează un portret (cap și, eventual, umeri)

Cum nu trebuie să procedezi:

  • Fotografia din vacanță
  • Îmbrăcămintea casual
  • Fotografia de la viața nocturnă
  • Fotografia supraexpusă sau subexpusă
  • Băuturile alcoolice din fotografie
  • Selfie-ul
  • Fotografia în care care îți întorci privirea
  • Fotografia seducătoare
  • Fotografia cu un fond ocupat

Creează un CV profesional cu sau fără fotografie

Erorile frecvente de evitat

casual-clothing-FRcasual clothing man FR

Îmbrăcămintea casual

Bineînțeles că nu trebuie să fii în mod necesar îmbrăcat într-o manieră profesională, dacă asta nu corespunde postului actual pentru care candidezi. Este vorba de o companie cu o cultură mai degrabă formală/comercială? Atunci, este indicat! Ce trebuie să eviți cu orice preț este o fotografie în care porți în mod clar o îmbrăcăminte casual, precum în exemplele de mai sus.

no professional setting man FRno-professional-setting-FR.jpg

Fotografia într-un cadru neprofesional

Deși fotografiile de mai sus sunt spontane, acestea nu se potrivesc cu utilizarea într-un CV. Este de preferat alegerea unui fond unitar și neutru în fotografia ta. O fotografie de la petrecere/distracție nu este recomandată în niciun caz în CV.

unnatural pose FRunnatural

Poza contra naturii sau seducătoare

Dorești să obții un loc de muncă, iar nu o întâlnire. În consecință, nu alege o fotografie în care pozezi în mod efectiv. Fotografiile seducătoare trebuie să fie complet evitate, deoarece pot lucra chiar în dezavantajul tău!

Concluzii

Adăugarea unei fotografii în CV-ul tău rămâne o alegere strict personală. Șabloanele noastre se ajustează automat, așadar poți alege. Printre șabloanele de CV-uri, vei găsi CV-uri cu sau fără fotografie. După cum se descrie în articolul prezent, utilizarea unei fotografii în CV prezintă avantaje și dezavantaje. Totuși, putem concluziona că utilizarea unei fotografii în curriculum-ul vitae devine o obișnuință frecventă. De fapt, din ce în ce mai multe persoane sunt favorabile pentru utilizarea fotografiei în CV. Vrei să faci o impresie frumoasă și să te deosebești de contracandidați? Atunci, alege o fotografie profesională realizată de către un fotograf și conferă un avânt suplimentar CV-ul tău!

Articole asociate

Mai mult de 112.872 de utilizatori și-au creat deja CV-urile

Cu CV maker, îți poți crea rapid și ușor un CV deosebit și profesional în doar 15 minute.

Creează CV-ul tău

Vei avea cu 65% mai multe șanse de a obține un job