Ce abilități trebuie să scriu într-un CV?

Scrierea unui CV poate fi adesea o sarcină descurajatoare și plictisitoare, haide să recunoaștem. Oricine are nevoie de unul, dar nu sunt CV-urile mai mult sau mai puțin asemănătoare? Prin enumerarea experienței noastre, a calificărilor și abilităților-cheie, de parcă încercăm să ne vindem pe noi înșine, dar toate în același timp, poate fi dificil de comunicat cine suntem cu adevărat - lucrurile care ne fac unici, interesanți și cei mai buni candidați pentru job!

Creează un CV profesional chiar acum

Abilitățile tehnice vs. abilitățile netehnice

Un punct bun de început poate fi reprezentat de luarea unei coli de hârtie, desenarea unei linii pe mijloc și realizarea a două coloane, cu „abilități tehnice” și „abilități netehnice”. Acest lucru te poate ajuta să oferi o vedere de ansamblu a cine ești și un bun punct de început de la care să-ți scrii CV-ul. Așadar, ce sunt abilitățile tehnice și abilitățile netehnice?

Rareori este vorba de una singură - ci de ambele -, atunci când vine vorba de angajatori care caută abilități tehnice și netehnice. Abilitățile tehnice sunt noțiunile care sunt mai susceptibile de a fi învățate în mod activ, prin educație sau experiență, și vor fi specifice nevoilor jobului. Abilitățile netehnice sunt mai generice, fiind noțiunile care vor fi importante pentru aproape orice job. Ele sunt mai relaționale și orientate spre personalitate. Dorești câteva exemple?

Abilitățile tehnice sunt extrem de diverse și depind în totalitate de experiența ta ca educație și activitate în câmpul muncii. Pot include lucruri precum programare, limbi străine, instalații sanitare, design grafic, inginerie mecanică, cusut etc. Posibilitățile sunt nelimitate. Gândește-te la educație și carieră. Ce calificări sau certificări ai? Ce abilități ai dobândit de la anumite joburi? Răspunsul la aceste întrebări ar trebui să te ajute să-ți dai seama care sunt abilitățile tale tehnice. 

Abilitățile netehnice sunt adesea mai greu de comunicat, deoarece este puțin probabil să ai astfel calificări. Ele pot fi considerate și „abilități interpersonale” - lucruri precum munca în echipă, empatia, conducerea, comunicarea și angajamentul. O modalitate de a-ți da seama de punctele tale forte în aceste domenii este să iei în considerare modul în care ai reprezentat o parte pozitivă a unei forțe de muncă sau a unei clase, mai degrabă decât lucrurile pe care le-ai făcut. Ai fost bun să-ți asculți colegii? Clienții te-au considerat plăcut? Colegii de echipă te-au considerat abordabil?

Acum, întoarce-te la coala de hârtie și notează tot ce îți trece prin cap sub fiecare coloană. Nu trebuie să fii expert în ceea ce scrii. Pur și simplu, trebuie să poți justifica de ce consideri că este o abilitate și să știi care sunt abilitățile de bază.

Creează un CV profesional chiar acum

Ce abilități trebuie să scriu în CV?

Aceasta este întrebarea cea mai importantă! De ce vor fi impresionați angajatorii? Ce îi va atrage? Ce poți spune că îi va face să-și amintească de tine mai mult decât ceilalți candidați? Care sunt abilitățile bune pentru orice potențial angajat?

Abilitățile exacte pentru CV vor depinde, desigur, de jobul pentru care aplici. Începe prin a arunca o privire atentă asupra fișei postului și a verifica care sunt abilitățile-cheie pe care le necesită în mod explicit. Acestea trebuie să fie lucrurile asupra cărora să atragi atenția. Poate merită să iei un stilou și să evidențiezi efectiv abilitățile menționate într-o fișă a postului sau să le enumeri. Apoi, asigură-te că le menționezi în CV. Nu minți - dacă nu poți călări pe cal, atunci nu spune că poți! Dar subliniază abilitățile necesare pe care le posezi și menționează dorința de a învăța.

În plus față de abilitățile tale tehnice și cele netehnice, gândește-te la abilitățile transferabile. Acestea sunt abilități bune, care pot fi utile la multe joburi: abilitățile de calculator, gestionarea termenelor, abilitățile de scriere și înțelegere și alfabetizarea matematică de bază sunt câteva exemple. Din nou, gândește-te bine la ceea ce necesită jobul: dacă candidezi pentru o poziție de bonă, poate că alfabetizarea în materie de calculatoare este irelevantă, dar angajatorii tăi ar putea fi bucuroși să știe că îți poți organiza timpul eficient.

Cum dovedesc că sunt priceput?

Desigur, scrierea cu succes a abilităților pentru CV reprezintă mai mult decât simpla enumerare a abilităților pe care le posezi. Trebuie să le introduci într-un context, care să demonstreze modul în care ai învățat abilitatea și/sau modul în care ai folosit-o. De exemplu, dacă dorești să spui că vorbești limba germană, scrie calificarea pe care o ai sau cum ai ajuns să o înveți și, dacă este posibil, un exemplu de utilizare a acesteia care te-a ajutat profesional (de exemplu, „am putut să mă ocup de clienții care vorbesc limba germană”).

Poți găsi diferite șabloane de CV-uri online, care îți pot recomanda diferite moduri de organizare a CV-ului. Unele persoane sugerează organizarea cronologică, începând cu cea mai recentă experiență. Altele sugerează organizarea acestuia din punct de vedere al relevanței pentru post. Oricare dintre opțiuni poate fi bună, dar pe care o alegi poate depinde oarecum de circumstanțele tale. Dacă te afli deja în câmpul muncii de 25 de ani și ai o experiență vastă și variată, pot exista unele lucruri pe care alegi să le omiți. Dacă aplici pentru un loc de muncă ca avocat pentru drepturile omului, probabil că poți sări peste vara pe care ai petrecut-o lucrând la barul colegiului (Deși nu se știe niciodată! Unii oameni sunt înzestrați să creeze legături între domenii aparent fără legătură).

Pe de altă parte, dacă ești un student proaspăt absolvent de licență, probabil că nu ai multă experiență. În acest caz, angajatorii vor fi interesați să știe tot ceea ce ai făcut pentru a-și face o părere despre tipul de persoană care ești. Chiar dacă soliciți să te angajezi într-o firmă de contabilitate, aceasta ar putea fi interesată să știe că ai făcut pe bona pentru aceeași familie timp de 2 ani, pur și simplu pentru că demonstrează angajament.

Pentru CV este o idee bună să răsfoiești șabloane, pentru a-l găsi pe cel mai potrivit pentru tine.

Creează un CV profesional chiar acum

Ce abilități caută angajatorii?

După cum s-a menționat anterior, dacă aplici pentru un anumit loc de muncă, atunci este esențial să analizezi cu atenție fișa postului și să verifici ce abilități solicită în mod explicit. Totuși, este posibil să nu fie atât de simplu. Poate că trimiți CV-ul tău speculativ către multe companii cu o gamă largă de obiective. Poate că îl încarci pe un site de rețea pentru ca potențialii angajatori să-l găsească.

Dacă acesta este cazul, gândește-te la ceea ce vrei cel mai mult să comunici despre tine. Dacă îți dorești cu orice preț să găsești un job plătit ca scriitor, atunci asigură-te că abilitățile tale privitoare la acesta sunt evidente: scrierea pentru ziarul studențesc, blogul personal, coloana pe care ai scris-o pentru ziarul din orașul natal. Dacă dorești să menții lucrurile mai deschise, poate fi mai bine să enumeri pe scurt educația și experiența de lucru, concentrându-te pe abilitățile netehnice și transferabile și pe dorința ta de a învăța.

În cele din urmă, dacă știi pe cineva din domeniul în care ești interesat să intri sau care se ocupă de multe CV-uri (de exemplu, cineva din resurse umane sau din administrație), atunci poate fi foarte util să îi ceri sfaturi. Care sunt lucrurile care ies cu adevărat în evidență? Ce este irelevant? Sunt ei mai interesați de abilitățile tale tehnice sau de cele netehnice?

Sfaturi-cheie pentru secțiunea de abilități din CV

Este foarte recomandabil să introduci abilitățile în CV. Cu toate acestea, felul în care faci acest lucru este la fel de important. Dacă abilitățile de acolo nu au niciun sens pentru aplicație sau sunt mult prea generale, nu te vor ajuta să fii invitat la un interviu de angajare. Te rugăm să iei în considerare următoarele sfaturi;

  • Aruncă o privire atentă la descrierea postului înainte de a lucra la secțiunea de calificare din CV-ul tău. Întreabă-te: Care sunt abilitățile minime necesare pentru acest loc de muncă? Ce alte abilități mă vor ajuta să am succes în această poziție? Care sunt cele mai importante abilități? Încearcă să-ți ordonezi abilitățile în consecință.
  • Abilitățile tehnice, specifice locului de muncă, pot fi văzute ca minimul necesar pentru candidați. Pentru a trece prima selecție, candidatul trebuie să posede aceste abilități (de exemplu, un șofer trebuie să poată conduce, un programator trebuie să cunoască anumite limbaje de programare). Abilitățile netehnice reprezintă locul în care un candidat poate excela. Deținerea unor bune abilități de comunicare sau colaborare, de exemplu, te va face un coleg mai bun cu care să se lucreze.
  • Încearcă să fii cât mai specific posibil; în loc să menționezi doar abilitățile informatice, poți menționa mai bine că te pricepi la realizarea de prezentări, la lucrul cu fișiere mari Microsoft Excel sau la înțelegerea HTML, de exemplu.
  • Fii pregătit să dai exemple în timpul interviului de angajare atunci când ți se solicită abilități specifice pe care le-ai menționat în CV. Oricine poate enumera o abilitate, dar trebuie să poți demonstra abilitatea cu un exemplu din viața reală.

Articole asociate

Mai mult de 112.872 de utilizatori și-au creat deja CV-urile

Cu CVmaker, îți poți crea rapid și ușor un CV deosebit și profesional în doar 15 minute.

Creează CV-ul tău

Vei avea cu 65% mai multe șanse de a obține un job